Militära accessoarer

Soldat med fallskärmDet är länge sedan det var krig i Sverige, närmare bestämt 200 år sedan. Kanske är det därför som de militära influenserna blir tydligare och tydligare i modet för varje år. Kamouflage syns numera i alla sammanhang, och på alla typer av plagg, från skor till kalsonger. Kanske är det Nick Woosters förtjänst.

Denne man, creative director på JC Penney, har designat de nyss nämnda kalsongerna, och syns gärna bärande minst ett kamouflagemönstrat plagg, det kan vara en halsduk eller kombinationen kavaj och väst, eller kavaj och slips. Kamouflagemönstret kommer att hänga med länge till, det bevisar bl.a. detta modereportage i Rodeo.

Alla kläder med ursprung i det militära är dock inte kammo-mönstrade. Trench betyder skyttegrav, och plagget fick sitt genombrott i första världskrigets skyttegravar. Även chinosen kommer från det militära, och slog igenom efter andra världskriget. Detsamma gäller duffeln, pilotjackan och bomberjackan, samt skjortan med axelklaffar och naturligtvis M65-jackan, som ständigt kommer i nya varianter.

NATO-band och paracord

Men hur är det då med accessoarerna? Finns det några sådana som har militärt ursprung? Faktum är att det gör det. Två av de mest populära accessoarerna just nu kan spåras direkt tillbaka till militären.

Den första är NATO-bandet, ett klockarmband som ursprungligen använded inom brittiska armén. Tidigare var det vanligt att soldater, åtminstone inom elitförbanden, utrustades med dyra klockor från tillverkare som Rolex, Omega och Blancpain. Det berodde dels på att klockorna var av bra kvalitet, men även på att en sådan klocka var lätt att sälja i en nödsituation. Med tanke på detta är det kanske inte konstigt att James Bond, i Sean Connerys skepnad, bär en Rolex Submariner på trefärgat NATO-band i filmen Goldfinger. Denna typ av band kallas idag för Bond-band.

Militärklockorna blev med tiden samlarobjekt, och då ville samlarna ha liknande band även till sina andra klockor. På detta sätt blev NATO-banden populära även i civila sammanhang. Just nu är de populärare än någonsin.

En annan accessoar med ursprung i det militära är paracord-armbanden. Under andra världskriget upptäckte amerikanska soldater att fallskärmssnöre i nylon kunde användas till flera olika syften, och för att ha det lätt åtkomligt började de binda armband av snöret, så att de lätt kunde repa upp det om det behövdes. Olika tekniker för flätning utvecklades, och idag är dessa armband, precis som NATO-banden, en populär accessoar.