Militära detaljer på modet

Militärens modemakt är en historisk följetong som inte visar minsta tecken på att ta slut. Redan på 1600-talet var arméns uniformer en statlig styrkedemonstration och de efterföljande två århundradena var soldaten byns stilikon – då han var den enda som inte bar hemsydda kläder. Under modern tid har militären banat väg för användbara plagg som trenchcoaten och idag har militären mer modeinflytande än någonsin, både vad gäller stil och materialutveckling. Militärens överskottslager klär ofta gatans stilikoner, modeller marscherar regelbundet på catwalken i moderiktiga uniformer och USA:s försvar har till och med en forskningsenhet för kläder dit lyckligt lottade designer får åka för att ta del av nyskapande klädlösningar.

Så inleds artikeln i Svenska Dagbladet Kultur, vilken handlar enbart om militärmode. Det är en otroligt intressant läsning, speciellt eftersom man nu kan ana att det skiftande militärmodet kan vara på väg tillbaka ännu en gång. Att klä sig som en militär har de senaste åren varit jättehett, till jättesnett och det är svårt att hänga med i svängarna. Förra året var det helt rätt att ha en militärjacka, men att ha en militärtröja gick inte alls för sig. Nu är det detaljerna som fått militärfokus, och det är väl fantastiskt kul, eftersom det går att göra så snyggt! I artikeln från Svenska Dagbladet, som kär från 2010, skriver de att en teori om varför vi klär oss ”för krig” är att det är oro i världen. Det kan verkligen stämma, och eftersom det är just detaljerna som ska vara krigsinriktade nu, kan man ju faktiskt komma till slutsatsen att det är någorlunda oroligt – men inte helt jobbigt.

Inspiration av nusiken

Militärmodet är nästan enbart roligt, främst för att det är otroligt lätt att leka med, och även om det kan låta enformigt så är det otroligt brett. En av de som verkligen satte militärmode på kartan var Beyonce Knowles och hennes grupp Destinys Child. Det var i början av 00-talet som de släppte låten Soldier, och i videon blir man minst sagt inspirerad av deras kläder. Kolla själva:

Ett varierande mode

Där kan man verkligen se att militärmodet kan vara otroligt varierande, och såklart detaljerat. Kolla bara på en av tjejernas kjol som är militärmönstrad. Kvinnligt, men street helt enkelt. Utöver det är u bakgrundsdansarna otroligt militära. Och de stora ringarna i öronen som alla tre tjejer har är helt klart militärdetaljer som är helt rätt. När man senare i videon ser Beyonce dansa i ett par löst sittande byxor blir det pricken över i:et, och man vill springa till affären och köpa sig ett par likadana. Sen behöver det ju inte alls vara lika extremt med militärkläder som i musikvideon. Om det känns som att det är lite för mycket, räcker det att köpa en diskret militär t-shirt vilket du kan ha till en kjol eller jeans. Nu är det kanske inte det lättaste att hitta sådant,men det finns om en letar. På houseofshirts.se till exempel hittar du kläder som är i helt rätt stil för det här. Utöver en snygg militär t-shirt är de här detaljerna värda att införskaffa för rätt look:

  • Keps, gärna lite ”gangster”
  • Stora örhängen (inspireras av vad de har i videon)
  • Bandana är någonting som kan lyfta ordentligt, gärna militärmönstrad.
  • Sneakers, fungerar självklart till allt.