Mode med starka budskap

På modemässan har det synts en hel del plagg med politiska budskap eller andra ställningstaganden och trenden kring att klä sig i statementplagg blir allt starkare.

Under 2016 växte det sig starkare och vi såg allt fler modehus som tog hjälp av designers som fokuserade extra på statementplagg. Det hänger även kvar 2017. Statementmodet skiljer sig, det är allt från simpla t-shirts med tryck till små detaljer på klänningar och accessoarer som syns i hos de flesta modeförsäljare och skapare på marknaden.

Olika fokus på statementplagg

Plaggen med statement kan vara allt som tar ställning mot mobbing, rasism, för HBTQ-rättigheter, för att man ska få vara den man vill och för feminism bland annat. Men även mer direkta riktade politiska budskap som att inte rösta på ett visst parti. Det gäller dock att modehus och designers passar sig. Det är viktigt att inte göra misstag som utesluter eller pekar åt fel håll. Saker kan faktiskt misstolkas eller bli osmakliga, något som hände med Adidas skokampanj som du kan läsa om här.

Modeexperten såg trenden på modeveckan

Modeexperten Nina Campioni befann sig på modeveckan i Stockholm tidigare i år och redan där förutspådde hon att mode med politiska ställningstaganden skulle bli en stor grej under året. Gärna med stora tryck som man inte kan missa, men också med plagg där man kanske måste titta en extra gång för att se budskapet det förmedlar. Feministiska slagord spåddes bli extra stort, men också uttryck om mångfald, såsom att rädda miljön osv.

”Det som påverkar samhället påverkar också modet. Det är ingen tvekan om att mode är politik”, säger hon i en artikel publicerad av Sveriges Radio.