Politik, mode och skor = sant?

skor2

 

Att mode kan ha politiska budskap är knappast någon nyhet för de flesta. Och att det kan skapa starka reaktioner är självklart. Ett tydligt sådant exempel är Adidas lansering av en ny sportskomodell som innan den ens nådde butikerna orsakade starka reaktioner och protester på nätet. Det var just en accessoar som var fäst vid skorna som orsakade motreaktionerna, nämligen ”fotbojor” vilka många förknippade med slavhandel.

Så fort Adidas la ut en bild på skorna på sin Facebook-sida började den svämma över med kommentarer från människor som ifrågasatte skons koppling till slavhandeln och diskuterade om skon var rasistisk eller inte. Det som orsakade reaktionerna var en orangefärgad accessoar som starkt påminner om fotbojor. Adidas själv förnekar dock att skon har något med rasism eller slavhandel att göra och hänvisar istället till design och designern som gjort skon. Läs mer om det här.

Andra sko-politiska exempel

Ett annat, betydligt snällare, exempel på när skor symboliserar en politisk handling är från Sverige. Det handlar om en mamma som kallar sig Jenny i en insändare där hon skriver om sin livssituation som arbetslös, utförsäkrad ensamstående mamma. Insändaren skapade en hel del reaktioner där ”Jenny” fick massor av stödjande sms och insändare. Men hennes barn fick även varsitt par nya fina vinterskor! Ännu ett tydligt exempel på där skor och mode har ett politiskt budskap, samtidigt som det handlar om PR och reklam. Du kan läsa mer om det här.

Och just när det gäller att underlätta för folk kring skor går det faktiskt att göra en kommersiell affärsplan kring det. Footmall har gjort precis det. Enligt deras pressmeddelande går deras affärsidé ut på att hjälpa kunder och konsumenter jämföra skor mellan flera olika webbhandlare på en och samma plats, utan att behöva ha flera webbhandlares webbsidor uppe i flera flikar eller fönster och växla mellan dem. Deras affärsmodell går ut på att vara länken mellan kund och onlinebutik, som en virtuell onlinegalleri beskriver de sig själva. Nästa gång du vill ha nya skor, köp skor online och spana in Footmalls nya lösning! Du kan filtrera din sökning på flera kategorier såsom:

  • Pris
  • Färg
  • Kön
  • Varumärke
  • Butik
  • Skokategori m.m.